Liberalismen ble først utformet i England på 1600-tallet, med Thomas Hobbes (1588–1679) og John Locke (1632–1704) som sentrale premissleverandører. Begge var opptatt av å legitimere statsdannelsen som en frivillig kontraktsinngåelse mellom individer. Dette er liberalismens kjerne – at individer går foran samfunnet.
De to tenkerne kom likevel til helt ulike konklusjoner, hvorav Lockes versjon er nærmere moderne liberalere. Mens Hobbes endte med å legitimere en stat der suverenen, altså en eneveldig monark, hadde uinnskrenket makt, tok Locke til orde for en stat med begrenset makt over sine innbyggere.
Locke mente også at innbyggerne i en stat kunne gjøre opprør mot staten dersom den misbrukte makten den hadde fått av innbyggerne. Selv om Locke aldri selv brukte ord som «liberal» eller «liberalist» om seg selv, regnes han i utallige historiske gjennomganger som en grunnlegger av liberalismen.
Den klassiske liberalismen er en retning innenfor liberalismen som bygget på Lockes politiske filosofi. Retningen ble utformet i England på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet. Den klassiske liberalismen tar til orde for en minimalstat eller nattvekterstat. I dag kalles den også libertarianisme.
Staten er et nødvendig onde og bør begrenses til å beskytte innbyggerne ved å sørge for sosial ro og orden. Når den virker, må den kun gjøre det som en rettsstat, altså på en forutsigbar måte, på bakgrunn av allment kjente lover. Avskaffelse av de fleste offentlige reguleringer er derfor nødvendig for individets utfoldelse.
Denne formen for liberalisme ble utformet i en tid hvor føydalsamfunnet skapte store begrensninger for hva folk kunne foreta seg, og hvor myndighetene regjerte på en ofte brutal og vilkårlig måte.
Viktige representanter for den klassiske liberalismen er Adam Smith (1723–1790) og Jeremy Bentham (1748–1832).
Kommentarer (4)
skrev Marie Hov Aanæs
svarte Dag Einar Thorsen
skrev Ola Nordmann
svarte Dag Einar Thorsen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.